ÜSTÜN YETENEKLİLER PROGRAMI

Zeka, yaratıcılık, sanat, spor, liderlik kapasitesi ve akademik alanların bir yada bir kaçında akranlarının üzerinde performans gösteren bireyler üstün yetenekli olarak tanımlanmaktadır.

Bu bireyler tüm gelişim basamaklarında akranlarının ilerisindedir. Konuşmayı erken öğrenir ve dili çok iyi kullanırlar. Temel dürtüleri merak duygusudur ve sürekli öğrenmek isterler. Akranlarından daha hızlı öğrendikleri için normal ders müfredatından sıkılabilirler. Müfredat onların merak duyusunu tatmin etmemeye başladığında sınıf içerisinde sorunlar başlar. Akranlarına göre daha ileri bir ilgi alanları olduğundan onların oyun ve ilgi alanları da üstün yetenekli çocukları sıkar. Bu da akran ilişkilerinde sorunlara yol açar. Onları daha çok kütüphanelerde, laboratuvarlarda yalnız görebilirsiniz.

Tüm bu gelişim özellikleri üstün yetenekli çocukları yalnızlaştırabilir. Bununla birlikte insan sosyal bir varlıktır ve yalnızlık mutsuzluğa neden olabilir. Bunlardan dolayı üstün yetenekli öğrenciler özel yapılandırılmış bir eğitim programına ihtiyaç duyarlar.

Mevcut uygulamalara baktığımızda üstün yetenekli öğrencilere ayrı bir sınıfta ve ayrı bir program uygulandığını görmekteyiz. Ancak bu uygulama ciddi bir entegrasyon problem yaratma potansiyeline sahiptir. Nitekim 1. Sınıftan itibaren akranlarından ayrıştırılan üstün yetenekli bireyin ileride topluma nasıl entegre olacağı önemli bir sorudur. Bununla birlikte ayrıcalıklı bir sınıfa yerleştirilen öğrencinin kendine bakışı, ailelerin ve diğer öğrencilerin bu sınıfa bakışı gibi sorunlar birey üzerinde ayrı bir yük oluşturmaktadır.

Bu bilgiler ışığında Boğaziçi American Schools üstün yeteneklilere uygun hazırlanmış bir ders programını tüm öğrencilere uygulayarak tüm öğrencilerin kapasitelerini en üst düzeye çıkarmalarını sağlamanın yanı sıra üstün yetenekli öğrencileri de akranları ile entegre etmiş olmaktadır. Zenginleştirilmiş akademik, sanat ve yabancı dilden oluşan ders programı üstün yetenekli bireyin merak ve öğrenme duyusunu tatmin ederken diğer öğrenciler de bu programdan en üst düzeyde yararlanmış olmaktadır.

Bununla birlikte üstün yetenekli bireylerin dikkat, konsantrasyon, davranış ve uyum problemlerine karşı kesintisiz rehberlik ve koçluk programı ile okul içerisinde oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçilmektedir.”